Premie autoverzekeringen steeds hoger

De premie voor autoverzekeringen wordt steeds hoger. Dit is gebleken uit een analyse van een grote Nederlandse vergelijkingswebsite voor verzekeringen. De analisten hebben een sterke stijging geconstateerd sind het voorjaar van 2016.

Vooral premie voor WA verzekering duurder

Gemiddeld gezien zijn premies van WA-autoverzekeringen het sterkst gestegen. Met een stijging van ruim 30% zijn WA-verzekeringen namelijk 144 euro in prijs omhoog gegaan. De premiestijging treft jongeren het hardst. Sinds het laatste kwartaal van 2015 is de premie voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar; gestegen met 224 euro. Dit is een stijging van ruim 25%.

Ter vergelijking: de jaarpremies voor autoverzekeringen zijn gemiddeld gestegen met zo’n 115 euro. Het gemiddelde is gebaseerd op het drietal verzekeringsvormen bij een autoverzekering. Dit zijn de WA, WA + beperkt casco (ook wel: WA+) en de WA + volledig casco (ook wel: allrisk).

Oorzaak premiestijging is De Nederlandsche bank

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft verzekeraars vaker opgeroepen om premies te verhogen. Deze oproep werd meerdere malen gedaan omdat de markt van verzekeraars steeds meer verzadigd wordt.

De concurrentie is flink toegenomen. Hierdoor hebben veel verzekeraars behoorlijke verliezen geleden op autoverzekeringen. Ook de schadelasten zouden zijn toegenomen. Volgens verzekeraars komt dit door moderne elektronische onderdelen en duurdere automaterialen in auto’s.

Stijging premies autoverzekeringen zet door

De vergelijkingssite verwacht dat de prijsstijgingen voorlopig zullen doorzetten en om deze reden wordt mensen aangeraden om hun autoverzekeringen regelmatig te vergelijken. De duurste verzekeringen voor auto’s zijn tot 25 procent hoger geprijsd dan de goedkoopste autoverzekeringen met goede voorwaarden.

GadgetFriday: de Lanmodo Vast voor tech-automobilisten
Vorige blog
Premie autoverzekeringen steeds hoger
Volgende blog